Vanvittig spændende afgørelse på årets sidste langrends DM-konkurrence i Ulricehamn

Posted by: Kenneth Bøggild
Category: Langrend, Nyheder

På langrends DM sidste dag stod den på afviklingen af DM i mellemdistancen. For kvinder 20 km, og for herrerne 30 km. Via ekstrem imødekommenhed og stor hjælp fra de Ulricehamn løjpe ansvarlig var det lykkedes at sikre optimal afvikling, ved at de lidt vanskelige stejle nedkørsler, og tilknyttede meget stejle opkørsler, var erstatter af en længere rute ud i skoven, således at ruten lød på 5km. Med en rute på fem km sikrede det også at løberne, kom hyppigt forbi stadionet.

Som de foregående dage blev løberne igen mødt af noget nær perfekte betingelser. Faste spor, som ikke var for hårde og masser sne langs ruten. Temperaturerne lå omkring 3-5 graders frost, så det kunne nærmest ikke være bedre.

Løbet var sat til start kl. 09:00. Og præcis kl. 09:00 blev, første helt unge løbere sendt ud i det klassiske spor.

De unge løbere blev sendt afsted i en massestart, hvad iblandt kan betyde en del kaos og styrt. Men igen viste de yngste løbere deres teknik, og de kom afsted helt uden problemer.

Kort efter de yngste var sendt afsted begyndte de øvrige løbere at samle sig i de fire startsport. Mere end 150 løbere skulle afsted i en massestart.

Løberne stod selv for seedningen, hvad forløb helt uden problemer. Og da starten skulle til at gå var, om ikke resultat sat i startgruppen, men det var de hurtigste løbere som stod forrest.  Stemningen i den store startgruppe var intens, blikket rettet fremad. De fleste på fæsteski, men i blandt sås også løbere som satsende på 100% glide ski.

Som tiden nærmede sig sænkede stilheden sig over feltet, og alene Trentemøllers galoperende elektron musik kunne høres ud over stadionet. Med 30 sekunder til, kom stævne speakeren med første varsel om start, herefter stilhed, indtil 10 sekunder før start.

Herefter startede nedtællingen, og som et geled soldater rettede løberne blikket fremad, med stavene solidt plantet i sneen.

5-4-3-2-1-GOOOO, og der eksploderede feltet, som én organisme satte de mere end 150 løbere i gang. Tempoet var sat ekstremt højt ud af stadionet.

I front var Martin Møller NSP med Joachim Weel Rosbo, Københavns Skiklub & Joachim Thrane, Holte Skiklub liggende ved hans side. Lige efter fulgte Signe Schløer Københavns Skiklub, som i den grad så skarp ud.

Efter den hektiske start var der igen stille på stadionet. Som minutter gik så steg spændingen blandt publikum, og ikke mindst i speaker kabinen. Hvordan ville det se ud når den første passage af stadionet skulle ske?

Først ind på stadionet, efter første runde kom et ”ekspres skitog” bestående af bare tre løbere, Martin Møller, Joachim Weel Rosbo og Joachim Trane. I en imponerende første runde på bare 14m:21se, havde de tre lavet en stort hul ned til de efterfølgende løbere, som også bestod af et trekløver ved Jens Dalgaard, Københavns Skiklub, Asbjørn Boye, Københavns Skiklub og Asger Fischer Mølgaard, Holte Skiklub. Efter de tre fulgte så et samlet felt.

Hos kvinderne var det Signe Schløer som havde sat et nådesløst tempo på første runde, et tempo hvilket betød at hun allerede på første runde var mere end 45 sekunder foran nr. 2. Signe lå i en gruppe af super stærke herre løbere, og trak feltet frem så ingen andre kvinder kunne følge med. Imponerede da Signe har kørt stærkt også de foregående dage, og på ingen måde sparet sig til den mellemlange, DM afsluttende konkurrence.

Efter Signe kom Marika Magnussen, NSP og herefter Nivi Schløer. Spørgsmålet var om Signe havde sat et for højt tempo? Spændingen i løbet var derfor intakt, ikke mindst da der forsat var 15km tilbage af løbet.

Hos herrerne stod det klart, efter de følgende passager at podie placeringen skulle afgøres mellem det uhyggeligt hurtigt kørende trekløver, Martin Møller, Joachim Weel Rosbo og Joachim Thrane. De tre havde kørte runder som var over et minut hurtigere end forfølgerne.

Hos de tre forfølger havde Ulrich Ghisler kæmpet sig op, mens Asger Fischer Mølgaard lå noget efter de tre forfølgere. Jens Dalgaard, Asbjørn Boye og Ulrich Ghisler, havde skabt et pænt hul til resten af gruppen, og kørte et intenst løb om placeringerne lige udenfor podiet, men kæmpede også forbundsmesterskabet i egne aldersgrupper.

Hos kvinderne var spændingen om guldet nærmest ikke eksisterende, da Signe på anden runde igen havde sat en tid som ingen af de øvrige kvinder kunne matche. Hun var på anden runde allerede mere end 2 minutter foran forfølgerne.

Imponerede at hun kunne holde momentum, og i den grad distancere sine konkurrenter. Signe holdt tempoet og føringen og kom i mål til guld knap 3 minutter foran Nivi Geisler NSP til sølv og Marika Magnussen NSP på den sidste podieplacering og bronze.

Hos herrerne var absolut intet afgjort. Fortsat var de tre løbere flere minutter foran de efterfølgende løbere, og fortsat skiftes de om at tage føring.

På løbets næstsidste omgang var der igen kommet fart i trioen, men på trods af det øget tempo, så var de alle tre samlet da de kørte ud på løbets sjette og derved sidste runde. På stadion var spændingen intens. Skulle det lykkedes en af løber at sprænge gruppen, og derved ude på ruten få lagt afstand til de efterfølgende, eller ville det igen være tre løbere samlet, som skulle afgøre det i en spurt?

Speaker og stadionet eksploderede da alle tre løbere igen dukkede op over karmen, og samlet kørte ind på stadionet. Med Joachim Weel Rosbo i front, inden den sidste bakke op om magasingården. Men med Martin Møller og Joachim Thrane nærmest kørende på hans bagski, stod det klart at intet var afgjort.

På de sidste meter af sidste stigning eksploderende Martin, og i et afsindigt tempo passerede han Joachim Weel Rosbo, og med fem hurtige stavisæt distancerede han Joachim W.R med knap 3 meter. Første gang at der var så ”stor” afstand mellem de tre løbere.

Martin holdt fast i forspringet og halvvejs oppe af opløbet, satte han endnu tempo på, og kom i mål en 5-7 meter foran de to forfølgere.

Kampen om sølv og bronze var dog intakt da Joachim Thrane med den sidste energi, satte en sjældent set spurt ind, og passerede Joachim Weel Rosbo, som fortvivlet kunne se at første kørte guldet fra ham, og nu blev han passeret lige før mål, og med en afstand på 1½sekund op til Joachim Trane som vandt sølv, sluttede Joachim Weel Rosbo med at vinde bronze.

En herlig fantastisk afslutning på et helt igennem fantastisk DM i Ulricehamn.