Freestyle

Freestyle er et fælles begreb der dækker over flere ski og snowboarddiscipliner. Fælles for dem alle er et vist element af akrobatik.

Disciplinerene er: Pukkelpiste, Aerials, Skier cross, Halfpipe. Der findes også en mindre officiel disciplin kaldet slopestyle. Før i tiden hørte også skiballet (eller acroski) under denne kategori, men denne disciplin er mere eller mindre uddød efter at den flere gange forsøgte at komme på OL-programmet uden held.

Skal jeg?
Overvejer du at blive en af de over 450.000 danskere, der hvert år tager til snebjergene for at dyrke vintersport? Så skulle du uanset din alder eller andre forbehold for alvor overveje at begynde på snowboardet. At lære at stå på snowboard er slet ikke så vanskeligt, set i forhold til andre vintersport discipliner (f.x. skiløb). Synes du, den skæve holdning på brættet er unaturligt, så tænk bare på, hvilken kropsstilling du indtager, når du tager en glidetur på isen. Med lidt kyndig vejledning kan du lære at stå på snowboard i løbet af to tre dage!

“Goofy” eller “regular”?
På snowboardet står man som bekendt asymmetrisk. Det betyder, at der er to muligheder at stå på boardet: enten med højre fod (goofy) eller venstre fod (regular) foran. 2/3 del af alle snowboardere bruger regular. Det kan være vanskeligt for begynderen, at finde ud af, hvilken fodstilling man har det bedst med. Der findes forskellige tests, f.x. kan man prøve at stå op fra en stol for at løbe. Det ben, som er forrest, skal også være forrest på boardet. Har du prøvet at stå på skateboard, så bruger du bare samme stilling på snowboardet.

Leje eller købe?
De fleste nybegyndere gør klogt i at leje udstyret, evt. i forbindelse med et tredags begynderkursus. Derefter er det lettere at afgøre, hvilket materiale der passer bedst til ens ønsker og evner. Alle større skisportssteder har efterhånden mulighed for at leje snowboardudstyr.

Hvilket udstyr?
Under rubrikken “udstyr” kan du finde detaljerede oplysninger vedrørende de forskellige muligheder. Generelt skal du være opmærksom på, at have vandafvisende påklædning, hvis muligt med polstring i knæ og bag. Af sikkerhedsmæssige årsager anbefaler vi desuden i begyndelsen håndledsbeskyttere (evt. også knæbeskyttere), som man bruger dem til skateboard eller rulleskøjter. Valget mellem de forskellige typer bindinger og boots (soft- eller hardboots) kan ikke afgøres ens for alle nybegyndere. Vi mener heller ikke, at det har så stor betydning i starten. Derfor: Tag det, du selv synes, eller hvad der er lettest at få fat i. Kun brugen af skistøvler må vi fraråde, da deres stivhed tager meget af den bevægelsesfrihed, man har brug for på snowboardet.

Undervisning?
Mange kan føle sig fristet til at prøve snowboardet på egen hånd, især, hvis man i forvejen er sportsudøver, måske endda en god skiløber. Der er da også en del snowboardere, der med held har begyndt på denne måde, men der er også mange, der ad denne vej oplevede så mange nederlag, at de opgav. Vi vil absolut anbefale professionel undervisning til alle nybegyndere. Det vil ikke bare spare en for mange (unødvendige) knubs og frustrationer. Det fremskynder også læreprocessen. Tag i det mindste et tredagskurs (for de meget tøvende findes der de fleste steder også prøvekurser på en halv dag). Derefter kan man let komme videre på egen hånd, selvom også fremskridende naturligvis kan have stor gavn af professionelle tips til videreudvikling. Skiløbere har for øvrigt ikke nogen speciel fordel, når de vil begynde på snowboardet, fordi de bruger helt andre bevægelsesmønstre.