Uhyggelig spændende afgørelse af dagens parstafet, langrends DM 2023 tredje dag

Posted by: Kenneth Bøggild
Category: Langrend, Nyheder

Efter gårsdagens lidt barske vejr med sne, blæst og kulde var det et nærmest episk syn som mødte løberne, på Langrends DM tredje dag. 10 graders frost, høj sol, 20cm nysne, og knivskarpe spor. Ulricehamn viste sig fra sin allerbedste side. Med verdens klasse forhold for løberne, et knivskarpt stadion, og en teknisk rute ja så var scenen sat for dagens parstafet. En disciplin som tidligere har været både dramatisk og spændende.

Som de foregående dage blev de yngste løbere sendt afsted, og med den entusiastiske stadion publikum blev de yngste løbere nærmest heppet hele ruten rundt. For løberne, hvoraf det for de yngste var deres første DM var det tydeligt at de, på de få dage havde udviklet sig enormt både teknisk, men også via deres indstilling til at skulle køre konkurrence. Der blev bare givet gas.

Efter de yngste var det de pigernes tur til at starte. Pigerne blev sendt ud på den lange rute, som inkluderede en stigning umiddelbart efter start, som sluttede i et 90 graders sving, og herefter en forholdsvis stejl nedkørsel. Heldigvis så sluttede nedkørslen på stadionet i et lagt glidestykke.

For kvinderne var stafetten helt åben, da podieplaceringerne de foregående konkurrencer var ligeligt fordelt mellem de hurtigste piger. På trods af et lidt smalt start område, så kom pigerne godt afsted, og det var et samlet felt som kørte op af rutens første stigning i klassisk stil. På slutningen af stigningen blev feltet strakt ud så det første kritiske sving blev eksekveret i fornemmest stil af alle løberne.

På det lange flade stykke lå pigerne tæt, men dog på en række så det tegnede til at der ville ske et split, når den sidste stigning ramte feltet. Og ganske rigtigt, da løberne dukkede op efter magasinhuset, og havde overstået rutens sidste stigning, var det med Marika Magnussen, NSP i front. Marika havde etableret et solidt forspring på en 20 meter. Dette forspring blev fastholdt så i skiftezonen var det Nanna Møller, NSP som kom først ud, nu i fristil. De efterfølgende løbere kom til skiftezonen samlet, så det var et hektisk felt samlet i skiftezonen, men med godt overblik og måske lidt held så kom alle afsted, uden sammenkørsler.

Nanna Møller holdt en stabil hastighed hele ruten igennem, og havde ved det næste skift fastholdt afstanden, således at Marika Magnussen kunne forlade skiftezonen med et forspring på en 20 – 25 meter, ned til Nivi Geisler, NSP.

Som løbet udviklede sig, så var der ikke så meget spænding om guld, mens der for sølv fortsat blev kæmpet hele løbet igennem mellem de to hurtige Nivi Geisler & Agnete Klitsø Blicher NSP og Julie Rosbo & Signe Schløe, Københavns Skiklub.

Og ganske rigtigt først i mål var det unge team Marika Magnussen & Nanna Møller fra NSP til guld. På de følgende pladser fordelte podiet sig således at Nivi Geisler & Agnete Klitsø Blicher NSP fik sølv og Julie Rosbo & Signe Schløer Københavns Skiklub fik bronze.

Hos herrerne var spændingen inden start intens. Starten gik, og løberne kom afsted i et inferno at lyde fra stave og ski og sne som sprøjtede op af sporene. På rutens første stigning var feltet fortsat helt samlet, så der var ikke meget plads i rutens 90 graders sving. Dog lykkedes det alle at komme rundt i svinget uden styrt, mens det for nogle kiksede på den efterfølgende nedkørsel.

Forest var Asbjørn Boye Københavns Skiklub som havde et lille hul ned til Bent Salling NSP. Dog var det som om Bent havde marginal hurtigere ski, da han kunne holde sig i den lave aerodynamiske position, og uden stavisæt, mens Joachim Weel Rosbo måtte arbejde for at holde farten. Det betød at da rutens sidste stigning skulle forceres lå de to forreste løbere helt tæt. I deres interne kamp, hvor de pressede hinanden til det yderste, havde de allerede fået et pænt hul ned til de efterfølgende løbere.

I skiftezonen stod Martin Møller NSP og Joachim Weel Rosbo  Københavns Skiklub klar. Og da Asbjørn og Bent kom ind med meget lille afstand, forlod Martin & Joachim skiftezonen næsten samtidig.

Forventningen var at Martin nu ville trække fra, og i et dræbende tempo efterlade Joachim. Men sådan skulle det ikke gå, faktisk angreb Joachim, Martin på vej op af den første stigning, og det var med Joachim først på toppen, men med Martin i inder sporet, som rundende side om side. På nedkørslen havde Martin hurtigere ski, og lagde lidt afstand til Joachim. Men igen satte Joachim fart på skiene og kørte sig helt op, og passerede Martin. Stadionet kogte, og tilråd fløj ind over stadionet.

I skiftezonen var det helt lige. Men nu satte Asbjørn fart på de klassiske ski, og i en hæsblæsende omgang distancerede han Bent, så Asbjørn kunne sende Joachim afsted med god afstand til Martin Møller.

Stemningen på stadionet var nu ved at koge over, ikke mindst da Joachim for alvor kørte en super omgang, og fastholdt føringen, over Martin Møller ind i skifte zonen hvor Asbjørn stod klar.

De foregående omgange havde Asbjørn været væsentlig hurtigere end Bent i den klassiske stil. Og ganske rigtigt, Asbjørn kom først ind i skifte zonen efter en fantom omgang, og kunne sende Joachim ud på den sidste omgang, ca. 10 meter foran Martin Møller.

En sensation lurede. Skulle det lykkedes at slå Martin Møller i en af hans favorit discipliner?

Stadionet kogte, tilskuerende løb på tværs af ruten, for at kunne følgende med i dette intense højspændte drama. Ville det lykkedes, var det nu at den tidligere OL-deltagere Martin Møller måtte se sig slået?

Men hvis der i blandt publikum var tvivl om udfaldet, så var der det ikke hos Martin.

Som om at andre stod stille i sporet, satte han et tempo på den første modbakke, som om at noget rigtig skidt var efter ham. Sporene smeltede under ham, og i en lang acceleration op af bakken, rundt i svinget, på det flade stykke henover stadionet, og op af den sidste bakke, så kom Martin Møller ind på opløbet så langt foran Joachim at Martin var halvvejs ned af opløbet, inden Asbjørn kom rundt i det sidste sving. En sand magtdemonstration af Martin Møller, og så afgjort velfortjent at vinderparret blev Bent Sailling & Martin Møller begge fra NSP og derved guld.

Men Joachim & Asbjørn til sølv, havde ved en imponerende indsats, holdt spænding i løbet, indtil det sidste og sluttede med et pænt hul ned til Jonas Thor Olsen & Jens Dalgaard som sluttede på den sidste podieplacering og derved bronze.

DM slutter søndag, hvor der afvikles konkurrence i mellemdistancen.

Se resultaterne fra Par stafeten her:

Se billeder fra dagens konkurrencer her: