Mine første rulleskiløb som første års senior

Posted by: Lene Svanebjerg
Category: For Skiklubberne, Generel info, Langrend, Nyheder, Rulleski

Vi har modtaget denne beretning fra Mads Bertelsen, rulleskiløber:

En lille forhistorie: En uge før rulleski World cuppen 2018 startede i Torsby i Sverige, blev jeg gjort opmærksom på en regelændring vedr. aldersgrænser: FIS har rykket grænsen for seniorer et år tilbage, så der hvor jeg troede, jeg i år skulle være sidste års junior med gode chancer for podieplaceringer, så er jeg nu første års senior. Det var en meget hård besked at sluge og tog lige mentalt toppen af motivationen for at stille op, da der er et væsentligt spring fra de bedste juniorer op til de bedste seniorer, og jeg havde trænet hårdt for at forsøge at vinde den samlede World cup i juniorklassen. Men sæsonen var planlagt efter World cupløbene, og jeg vurderede, at det var godt at komme ud og få noget løbserfaring og valgte at stille op, blot med lavere ambitioner. De løbere, jeg har fulgt gennem årerne, som skiftede fra junior til senior for 3-4 år siden, er først nu ved at komme med i topplaceringerne igen, så det tager tid, men løbserfaring er vigtig.

Weekendens World cup konkurrencer var discipliner, der lå rigtig godt til mig:

  • En individuel start – fri stil 16 km
  • En 200 meter sprint
  • En fællesstart – fri stil 20 km.

Desværre fik jeg problemer med ryggen og måtte udgå allerede efter et par runder i de to længere distancer. Det er jeg temmelig ærgerlig over, da jeg kunne mærke, jeg kørte stærkt, havde overskud og sad let med i feltet, men smerterne blev for store til, at jeg kunne fortsætte. Nu tager jeg hjem og taler med min træner, som nogle af jer måske kender – danske John Max Ertner, som er træner på Sjerneskolan i Torsby, og finder ud af, hvordan jeg kan undgå smerterne, så jeg forhåbentlig er klar til vintersæsonen.

Til gengæld er jeg tilfreds med præstationen i sprinten, hvor jeg som første års senior gik videre fra prologen, men i kvartfinalen blev slået af blandt andre Alessio Berlanda, som har flere verdensmesterskaber i bagagen 😊

Det var første gang Rusland afholdte World cup, og det skal de have ros for. Khanty-Mansijsk ligger midt i Rusland. Jeg havde aldrig hørt om byen, men de har et kæmpe stadion, som fungerer rigtig godt både til rulleski og vintersport. Store publikumstribuner, storskærme og tv-kameraer, hvor selv vores træning blev sendt direkte på russisk tv og YouTube. Det kunne mærkes efter løbene – der var pludselig mange, der gerne ville have taget billeder og have autografer – en lidt uvant og sjov oplevelse for en dansker i denne sport 😊. Men det var faktisk kun den første af konkurrencerne, der blev afholdt på stadion. De næste blev afholdt inde midt i byen, hvor hele centrum blev lukket af.

Hele arrangementet har været utrolig godt forberedt – vi blev hentet og bragt fra lufthavn til hotel og til byen og stadion, og havde vores egen engelsktalende guide, der fulgte os og var til rådighed, når vi havde spørgsmål eller var i tvivl om noget. Når der var tid uden for træning og konkurrence, så var der endda arrangeret udflugter i området. På stadion fik alle nationer sit eget rum til omklædning og udstyr. Der var en fantastisk flot åbningsceremoni og naturligvis daglige podieceremonier.

Det er nu fjerde år jeg deltager i rulleski World cupløbene og har gennem årene fået nogle meget nære relationer til løberne fra de andre nationer. Vi bruger derfor meget tid sammen. Naturligt nok på træning, men vi også går ud og spiser sammen om aftenen og spiller spil og andet sjovt, så selv om vi er konkurrenter på banen, så er vi en stor familie udenfor banen 😊

Jeg har valgt ikke at stille op i den sidste afdeling af rulleski World cuppen, som er i Italien midt i september, da jeg vil have styr på ryggen, før jeg stiller op til konkurrence igen, men jeg er sikker på, jeg nok skal få det løst -vi ses til vinter.

Mvh Mads, Fjordens Skiklub